کتاب «استاد عشق | نگاهی به زندگی و تلاشهای پروفسور محمود حسابی پدر علم فیزیک و مهندسی نوین ایران» اثر ایرج حسابی (فرزند پروفسور حسابی) است که به بیان گزیدهای از زندگینامه پر از فراز و نشیب دکتر حسابی از دوران کودکیشان تا دوران میانسالیشان میپردازد. این کتاب توسط شرکت چاپ و انتشارات سازمان اوقاف و امور خیریه به چاپ رسیده است و تا الان (بهار 1401) به چاپ 96ام رسیده است.
این کتاب به صورت خاطره نگاری است و به زبان مهندس ایرج حسابی فرزند دکتر حسابی روایت شده است.
فهرست مطالب
فهرست مطالب کتاب استاد عشق
کتاب دارای 232 صفحه است که شامل مقدمه، بیان زندگینامه، شجرهنامه خانوادگی، تحصیلات، آثار و مشاغل استاد بوده و همچنین در انتهای کتاب نیز تصاویری از زندگی دکتر حسابی به نمایش گذاشته است.
معرفی پروفسور محمود حسابی
سید محمود حسابی در سال 1281 (ه.ش) از پدر و مادری تفرشی، در تهران رخ به جهان گشودند. در سن چهار سالگی به همراه خانواده به شامات رفتند و تحصیلات ابتدایی خود را در بیروت گذراندند و همچنین نزد مادر فداکارشان تعلیمات مذهبی و ادبیات را فرا گرفتند.
استاد حسابی به قرآن کریم را کامل حفظ بودند و همچنین به دیوان حافظ نیز اشراف کامل داشتند. ایشان در مدت 7 سال، 8 مدرک کارشناسی مهندسی و دکترا را اخذ کردند. همچنین استاد به 4 زبان زنده دنیا (فرانسوی، انگلیسی، آلمانی و عربی) مسلط بودند و به 8 زبان دیگر اشراف داشتند.
پروفسور حسابی در سن 25 سالگی دکتری خود را از دست بزرگترین دانشمند روز جهان (پروفسور فابری) دریافت کردند. همچنین استاد تنها شاگرد ایرانی پروفسور اینشتین بودند و با دانشمندان تراز اول جهان تبادل نظر داشتند.
از مهمترین خدمات استاد میتوان به راهاندازی اولین ژنراتور برق کشور، ساخت اولین رادیو در کشور، تاسیس اولین بیمارستان خصوصی در کشور، ساخت اولین دستگاه رادیولوژی کشور، تدوین قانون تاسیس دانشگاه تهران و تاسیس دانشکده فنی و ریاست آن، راهاندازی اولین مرکز زلزلهشناسی کشور، اولین مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، وزیر فرهنگ در دولت دکتر مصدق، راهاندازی اولین لیزر ایران و دهها خدمت افتخارآفرین دیگر اشاره کرد.
دکتر حسابی در 12 شهریور 1371 (ه.ش) به هنگام معالجه قلبی دار فانی را وداع گفتند. مقبره ایشان در زادگاه خانوادگیشان، در شهر تفرش قرار دارد.
ویدیو معرفی کتاب استاد عشق
میتوان داستان زندگی پروفسور حسابی را به روایت کتاب استاد عشق به سه بخش تقسیم کرد:
بخش اول: دوران کودکی در دیار غربت
کودکی استاد پر از سختی و مشقت بوده و به همراه مادر (خانم گوهرشاد حسابی) و برادرشان (دکتر محمد حسابی) در بیروت در غیاب پدرشان سختیهای بسیاری متحمل شدهاند. مادر استاد با وجود فقر و مشکل مشیعتی همواره تمام تلاش خود را برای تحصیل و دانش فرزندانشان میکردند.
محمود حسابی به همراه مادر و برادرش و با همراهی و کمک حاج علی (مستخدم کنسولگری ایران در بیروت) شرایط سختی را سپری کردند تا بتوانند خانهای برای ماندن فراهم کنند. همچنین با هزاران مشکل توانستند در مدرسه کشیشهای فرانسوی ثبتنام شوند تا هزینه تحصیل آنان رایگان شود.
کتاب در مورد زجر و ناملایمتیها استاد میگوید که در چه شرایط سختی به سر میبردند.
بخش دوم: دوران کار و جوانی استاد
- حساسیت سلولهای فتوالکتریک
- عبور نور از مجاورت ماده
- بینهایت بودن ذرات
بخش سوم: بازگشت به ایران
بخش آخر کتاب استاد عشق
- شجرهنامه خانوادگی
- تحصیلات ایشان به صورت کامل
- مشاغل و خدماتی که در دوران عمر شریفشان انجام دادند
- آثار استاد (شامل رسالهها، کتابها، تحقیقات، سخنرانیها و مقالات)
- دانستنیهایی درباره استاد (کارت پستالهایشان، کتابخانه شخصیشان، جملات زیبایشان، موسیقی، برنامه روزانهشان، اخلاق و عاداتشان)
- تصاویر استاد
خلاصه کلام
بیشک پروفسور سید محمود حسابی یکی از تاثیرگذارترین افراد در کشور در قرن اخیر بوده است. اخلاق، منش و روحیه علمی استاد قابل تقدیر و ستایش است. تمام افراد جامعه به خصوص جوانان میتوانند دکتر حسابی را به عنوان الگو در زندگی و تحصیل قرار دهند و از نگرش و رفتار ایشان درس بگیرند.
به امید پرورش صدها پروفسور حسابی در این خاک و مرز و بوم
اگر این مقاله را دوست داشتید، حتما در قسمت نظرات به ما بازخورد بدهید و این مقاله را برای دوستانتان ارسال کنید و مقاله را هم لایک ♥ کنید.
موفق و سربلند باشید 😊
معرفی کتاب |
نام کتاب: استاد عشق |
نویسنده: ایرج حسابی |
شرکت چاپ و انتشارات سازمان اوقاف و امور خیریه |
تعداد صفحه: 232 |
موضوع: سرگذشتنامه، بیوگرافی |
سلام
به نظر کتاب خیلی خوبیه. کاش بخشی از جملات ارزنده کتاب رو هم توی مقاله ذکر میکردید.
به هر حال ممنون از شما
بله ممنونم از نظر شما
همین حالا میتوانید بخشهایی از کتاب را به عنوان عکس نوشت بخوانید.