ایزو در عکاسی چیست؟ چگونه ایزو را تنظیم کنیم؟

ایزو چیست؟ و کابرد آن

ایزو (iso)، سرعت شاتر (Speed Shutter) و دیافراگم (Aperture) سه عامل مهم در مبحث نوردهی هستند که مهم‌ترین مهارت یک عکاس حرفه‌ای تسلط روی این سه عامل است.
این مقاله، قسمت ششم دوره آموزش عکاسی حرفه‌ای است. در قسمت‌های گذشته به معرفی کامل دکمه‌ها و منوهای دوربین و همچنین مبحث دیافراگم و سرعت شاتر پرداختیم. (حتما مطالعه کنید)
دوره آموزش عکاسی حرفه‌ای به سبک یادتوت

ما در این مقاله قصد داریم به سوالات زیر پاسخ دهیم، پس همراه ما باشید تا با ارائه فیلم و مثال‌های متنوع، این مفهوم را برای همیشه یاد بگیرید.
ایزو چیه؟
چجوری از ایزو در موبایل و دوربین استفاده کنیم؟
چرا وقتی
ایزو رو زیاد می‌کنیم، تصویر نویزدار میشه؟
ایزو چجوری کار میکنه؟
ایزو اصلا به چه درد میخوره؟
بهترین مقدار برای ایزو چقدره؟

فهرست مطالب

ایزو (ISO) در عکاسی چیست؟

ایزو iso چیست | تنظیم ایزو در موبایل

میزان حساسیت سنسور دوربین را به نور، ایزو (ISO) می‌نامند. هر چه حساسیت یا همان ایزو بالاتر باشد، برای عکاسی به نور کمتری نیاز دارید. اما این مزیت، معایبی نیز به همراه دارد. بالا بردن ایزو در دوربین یا موبایل، تغییراتی در کیفیت عکس پدید می‌آورد که باعث ایجاد نویز در عکس می‌شود.

در شب یا محیط‌های تاریک، شما می‌توانید با افزایش ایزو و سرعت شاتر کمبود نور را جبران کنید.

غالبا عکاسان سعی دارند که ایزو را پایین نگه دارند (معمولا در ایزو 100) زیرا هر چه ایزو کمتر باشد، کیفیت عکس بیشتر می‌شود.

رابطه میان ایزو و کیفیت عکس

در مواقعی که می‌خواهید از سرعت شاتر پایین استفاده کنید، می‌توانید کمبود نور را با ایزو زیاد جبران کنید. (برای درک بهتر تصویر زیر را ببینید)

تفاوت ایزو در دوربین عکاسی
ایزو در عکاسی و منظور از ایزو چیست؟

برای درک بهتر این موضوع، ویدیو زیر را مشاهده کنید.

ویدیو عملکرد ایزو در دوربین عکاسی

رابطه بین ایزو، دیافراگم و سرعت شاتر

برای دانلود عکس بالا کلیک کنید

ایزو، دیافراگم و سرعت شاتر رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند. برای مثال  می‌توان با افزایش ایزو و بسته‌تر کردن دیافراگم، عکس با نور خوبی گرفت (البته در صورتی که سرعت شاتر ثابت باشد).

همانطور که در بالا گفته شد، افزایش ایزو سبب نویزدار شدن تصویر و به طبع آن بیشتر شدن دانه‌هایی در عکس می‌شود. البته دوربین‌هایی وجود دارند که این نویز را کاهش دهند و یا با نرم‌افزارهای ادیت مانند فتوشاپ قابلیت کاهش نویز وجود دارد اما بهتر است در صورت امکان از ایزو پایین استفاده کنیم.

با این وجود در مواردی مثل عکاسی در شب از بزرگراهی که ماشین در آن در حرکت است یا ساختمان‌ها و آتش‌بازی‌ها نیاز است که ایزو را افزایش دهید تا از تاری عکس ناشی از لرزش دست جلوگیری کنید. (دلیل این کار را در کامنت بنویسید.)

همچنین برای عکاسی نجوم و ستارگان، حتی با وجود استفاده از سه‌پایه لازم است که سرعت شاتر را پایین آورده و ایزو را بسیار بالا ببریم.

عکاسی از ستارگان و ایزو

نویز در عکاسی چیست؟

نویز عبارت است از اغتشاشاتی که در تصویر دیجیتال به وجود می‌آید. نویز ناشی از عوامل متعددی است از جمله نور کم، زمان نوردهی زیاد، ویژگی‌های سنسور، ایزو و… .

نویز ایجادشده ناشی از افزایش ایزو عمدتا به دو صورت است:

1- نویز رنگی (color): ایجاد نقاط رنگی غیرطبیعی در عکس

2- نویز نوری (Luminance): ایجاد نقاط روشن و تیره در سطح تصویر

نویز در عکاسی چیست؟

تنظیم اتوماتیک ایزو (ISO AUTO)

تنظیم اتوماتیک ایزو (ISO AUTO)

وقتی که از محیط روشن به محیط تاریکی می‌روید، باید ایزو خود را بالا ببرید. اگر فکر می‌کنید که ممکن است فراموش کنید، می‌توانید دوربین را روی ISO AUTO قرار دهید. این قابلیت به صورت خودکار ایزو را متناسب با محیط تنظیم می‌کند.

تنظیم اتوماتیک ایزو (ISO AUTO)

وقتی ایزو را روی اتوماتیک قرار دادید، می‌توانید حداکثر مقدار ایزو که دوربین مجاز است از آن استفاده کند را مشخص کنید.

برای این کار وارد منو دوربین‌تان شوید و روی تب سوم یعنی shooting بیایید و گزینه ISO AUTO زا کلیک کنید و گزینه مدنظر را انتخاب کنید. (برای راهنمایی بیشتر کلیک کنید)

مثال‌هایی از مقادیر ایزو در عکاسی

[su_note note_color=”#f0ff66″]تصاویر زیر مثال‌هایی برای درک بهتر موضوع ایزو وحساسیت است. برای دیدن تصاویر روی آن‌ها کلیک کنید.[/su_note]

مقادیر رایج ایزو در محیط‌های متفاوت

محل نمایش ایزو در دوربین

محل نمایش ایزو در دوربین

خلاصه کلام

همانطور که بیان کردیم ایزو میزان حساسیت سنسور به نور است که با بالا رفتن آن، نور تصویر بیشتر شده اما نویز تصویر نیز بیشتر می‌شود. آموزش مثلث نوردهی در عکاسی را با ارائه مثال‌های فراوان برای شما منتشر کردیم. امیدواریم که این مطالب به شما در گرفتن عکس‌های زیباتر کمک کند.

اگر در حین مطلب سوالی در ذهنتون پدید آمد، حتما در قسمت نظرات از ما بپرسید و این مقاله را برای دوستانتون ارسال کنید و مقاله را هم لایک کنید.
موفق باشید😊

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *